Promtherm Agria

Promtherm Agria

Napelem vagy inkább napkollektor: Melyik mellett érdemes dönteni?

2016. február 01. - Karl F.Tietze

Első lépésben érdemes talán tisztázni az alapfogalmakat!

Röviden megfogalmazva is igen lényeges a különbség e kettő között, ugyanis míg a napelem villamos energiát, a napkollektor pedig meleg vizet használ a működéséhez, melyet ugye, akkor tud megtenni, ha ténylegesen, több órán keresztül süt a nap folyamatosan – máskülönben a rendszerben lévő víz nem tud ugye felmelegedni. Azonban, ha napelem segítségével termeltetünk energiát, akkor ezt – mivel a hálózaton tároljuk – utána díjmentesen levehetjük onnan, amikor csak szükségünk lesz rá, hiszen a napelem segítségével mi ezt már ugye megtermeltük. De hogyan is működik mindez bővebben?

Mi is a napelem pontosan és hogyan működik?

Egy olyan eszköz tehát maga a napelem, mely fényelektromos jelenség segítségével elektromos árammá alakítja át a nap sugárzását. Teljesítménye persze, számtalan dologtól függhet: a napelem, illetve a napelemes rendszer típusától, méretétől, és persze a nap sugárzásától is – ennek hullámhossza, beesési szöge, illetve intenzitása mind-mint ugyanúgy befolyásoló tényező lehet.

 

Copyright: zstockphotos / 123RF Stock fotó

A napenergia – mint ingyenes, és folyton megújuló energiaforrás

Ha a Föld energia mérlegére tennénk magát a napsugárzást, akkor a direkt szórás következtében a legstabilabb megújuló energiaforrásunk – és nem utolsó sorban ingyenes! A sugárzás intenzitása 6000 ˚C a legközelebb, vagyis a Nap felszínén, amely kilowattban kiszámolva 70-80 ezer kW/ m². Noha a Föld csupán a töredékében részesül ennek a hatalmas intenzitásnak, ám így is napsütéses időben egy 1370 kW/m² lesz az átlagos állandó energia, amit ennél fogva napállandónak hívunk!

És még egy igen lényeges információ: Ön például tudta, hogy a Föld összes kőolajtermeléséből kinyert energiát a Napnak mindössze 1 órányi energiájával tudnánk fedezni?

Ha pedig hosszútávon gondolkodunk, - már pedig egy ház esetében ki szokott rövidtávra tervezni? - akkor az is jól látható, már ebből a néhány kis aprócska információ morzsából is, hogy a napenergia óriási és igen gazdaságos energiaforrásunk lehet, amit kár lenne elpazarolni azzal, hogy nem használjuk ki a benne rejlő lehetőségeket! Most érdemes hozzákezdeni tehát, ha eddig még nem tettük – de hogyan érdemes? Mik az első lépések, illetve mire figyeljünk oda egy vásárlásnál illetve telepítésnél? Következő héten – ha velünk tart - ebben is segítünk!

A bejegyzés trackback címe:

https://promtherm.blog.hu/api/trackback/id/tr818344484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása